De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt volgende besluit bij hoogdringendheid van de burgemeester in het kader van de heersende coronapandemie:
- digitale vergaderingen raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad 27 januari 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van mevrouw Cato Hooyberghs als gemeenteraadslid. Het ontslag werd gegeven per brief van 6 januari 2022.
Cato Hooyberghs zetelt in de Retiese gemeenteraad sedert 2 januari 2019. De gemeenteraad dankt Cato Hooyberghs uitdrukkelijk voor haar inzet als lid van de Retiese gemeenteraad.
Mevrouw Cato Hooyberghs nam op 6 januari jl. ontslag als lid van de gemeenteraad. De gemeenteraad nam heden kennis van dit ontslag.
De heer Jeroen Schuermans bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 verkozen als 4e opvolger op de CD&V-lijst,
De heer Jeroen Schuermans is de eerste beschikbare opvolger op de CD&V-lijst. Hij laat evenwel per brief van 10 januari 2022 weten het beschikbare mandaat van gemeenteraadslid niet op te nemen.
De gemeenteraad neemt kennis van het niet opnemen van het mandaat van gemeenteraadslid door de heer Jeroen Verschueren.
Mevrouw Cato Hooyberghs nam ontslag als lid van de Retiese gemeenteraad.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 14.
Als gevolg hiervan komt de heer Jeroen Schuermans, vierde en eerst beschikbare opvolger van de lijst nr. 3 CD&V, waartoe het te vervangen raadslid behoorde in aanmerking komt voor de opvolging. Jeroen Schuermans heeft evenwel per brief van 10 januari 2022 gemeld het mandaat van gemeenteraadslid niet op te nemen.
Derhalve komt de heer Werner Mertens, vijfde en eerst beschiikbare opvolger van de lijst nr. 3 CD&V in aanmerking voor de opvolging
De voorzitter heeft de geloofsbrieven van voornoemde opvolger onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat hij nog steeds voldoet aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, hetzij wegens uitoefening van een ambt, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap.
Het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger voldoet aan de verkiesbaarheidsvereisten zoals bepaald in artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet.
Artikel 1: De heer Werner Mertens, geboren te Ekeren op 10 juni 1969, wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in deze openbare vergadering in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan hij voldoet als volgt: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
Artikel 2: Werner Mertens wordt tot gemeenteraadslid - titularis aangesteld. Hij zal het mandaat van Cato Hooyberghs voleindigen.
Artikel 3: Werner Mertens zal als laatste voorkomen op de ranglijst van de gemeenteraadsleden.
De gemeenteraad keurt de notulen en het verslag van de vergadering van 16 december 2021 goed.
In Schoonbroek geldt momenteel in volgende straten een zone 30:
- Nonnenstraat, ter hoogte van kleuterschool Spelewei
- Venheidestraat Heislender en Hommelhei, ter hoogte van kleuterschool Spelewei ( achterzijde )
- Schoolstraat, ter hoogte van GBR Schoonbroek
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van I december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het gemeentelijk mobiliteitsplan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 december 2000, en van de actualisatie hiervan via spoor 3, goedgekeurd door de gemeenteraad op 6 september 2011.
Het standaardbestek 250.
De hierna voorziene maatregelen betreffen enkel gemeentewegen.
Sinds 8 december 2021 is er een nieuw afwegingskader om wegbeheerders te ondersteunen bij het bepalen van de snelheidsregimes in de bebouwde kom. daarin staat de verkeersveiligheid van de actieve weggebruiker centraal. Het kader past daarom in de uitvoering van Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen 2021-2025.
Het wegenis- en rioleringsproject dat momenteel in Retie-Schoonbroek wordt gerealiseerd, nadert zijn eindfase. De vraag stelt zich hoe na deze werken de snelheid aangepakt kan worden en zo de veiligheid voor kinderen en fietsers kan verhogen. Een mogelijke oplossing ligt in het invoeren van een ruime zone 30, doch rijst hier de vraag hoe groot deze moet zijn. Voorziet men een snelheidsbeperking van 30 km/u enkel in de kern of eveneens op de zgn. 'ringweg' ( Hofstraat, Hoekstraat, Schoolstraat + Wampstraat/Beekakkers )?
Tijdens een participatiemoment op 12 oktober 2021 werd de mogelijke invoering van een zone 30 aan bewoners van Schoonbroek toegelicht. De (53) aanwezigen werden daarna in groepen verdeeld, waarbij eenieder hun individuele zone 30 kon tekenen en hun verschillende meningen errond konden samenbrengen tot 1 ideale zone 30 per groep. Hierna werden alle voorstellen besproken, wat uiteindelijk resulteerde in 2 mogelijke opties:
- een volledige zone 30 te Schoonbroek, d.w.z. een snelheidsbeperking van 30 km/u in het gebied gelegen tussen gewestweg N123 Retie-Turnhout en de gemeentewegen Hofstraat, Hoekstraat en Schoolstraat ( exclusief deze laatste 3 wegen )
- een volledige zone 30 te Schoonbroek, d.w.z. een snelheidsbeperking van 30 km/u in het gebied gelegen tussen gewestweg N123 Retie-Turnhout en de gemeentewegen Hofstraat, Hoekstraat en Schoolstraat ( inclusief deze laatste 3 wegen ) + Wampstraat en Beekakkers
Hierna kon er door de aanwezigen gestemd worden tussen deze 2 opties. Het merendeel van de aanwezigen ( 64% ) was voorstander om de 'ringweg' + Wampstraat en Beekakkers mee op te nemen in de zone 30, het andere deel ( 36% ) was voorstander om de huidige snelheidsregeling van 50 km/u op de 'ringweg' + Wampstraat en Beekakkers te behouden.
Bewoners van Schoonbroek zijn vooral bezorgd om hun veiligheid en om de veiligheid van de kinderen en fietsers binnen het kerkdorp.
Op 30 november 2021 werd door de gemeentelijke Technische Dienst advies gevraagd aan de Lokale Politie Kempen Noord-Oost inzake de nieuwe verkeersinrichting te Retie-Schoonbroek en het al dan niet opnemen van de 'ringweg' + Wampstraat en Beekakkers in deze zone. Zij haalden hierin volgende aspecten aan:
- de weginfrastructuur in het centrum is nagenoeg overal dezelfde
- één snelheidslimiet is duidelijker voor de weggebruiker
- een lagere snelheid zorgt voor een veiligere verkeersomgeving
- de wijkpost Retie ontvangt vele opmerkingen over het te drukke en te snel rijdende verkeer in Schoonbroek
- in steeds meer gemeenten mag men in het centrum en woonwijken niet sneller dan 30 km/u rijden, niet toevallig op plaatsen waar je als bestuurder de weg deelt met veel fietsers en voetgangers
- bij een zone 30 neemt het snelheidsverschil tussen langzaam en snel verkeer af
- bij 30 km/u heeft de weggebruiker een veel breder gezichtsveld dan bij hogere snelheden
- er is een kleinere stopafstand bij 30 km/u en bijgevolg grotere overlevingskansen bij aanrijdingen
- er heerst regelmatig een druk landbouwverkeer in het gebied
- een zone 30 kan een ontradend effect hebben op sluiproutes zoals deze naar Arendonk via Den Hoek
- het afwegingskader van de Vlaamse Overheid stelt dat er moet gekeken worden naar het type weg waarover men nadenkt inzake snelheidslimieten. Zo moet men de afweging maken of de straat een verblijfs- of verkeersfunctie heeft. In het eerste geval wordt de publieke ruimte best ingericht op maat van de bewoners en de gebruikers met bij voorkeur een maximumsnelheid van 30 km/u. In de andere straten staat nog steeds verkeersdoorstroming voorop met een maximumsnelheid van 50 km/u en de nodige veilige infrastructuurvoorzieningen voor de zwakke weggebruikers. Deze zijn echter niet aanwezig en deze straten beogen ook geen verkeersdoorstroming als primaire functie.
De lokale politie adviseert derhalve om een volledige zone 30 inclusief de 'ringweg', Wampstraat en Beekakkers in te voeren te Schoonbroek.
Artikel 1:
Op volgende wegen zal een zone 30 worden ingevoerd:
- Hofstraat
- Hoekstraat
- Schoolstraat ( reeds gedeeltelijk aanwezig )
- Broekstraat
- Beekstraat
- Kabienstraat
- St.-Jobstraat
- Kerkplein
- Pastorijstraat
- Korte Pastorijstraat
- Nonnenstraat ( reeds gedeeltelijk aanwezig )
- Venheidestraat, Heislender en Hommelhei ( reeds aanwezig )
- Middenakkers, Hoogakkers, Slimakkers en Ovenakker
- Hesstraat
- Wampstraat en Beekakkers
Artikel 2:
De bepalingen van Artikel 1 worden ter kennis gebracht van de weggebruikers door het aanbrengen van de verkeerstekens F4a "zone 30" en F4b "einde zone 30" bij het begin en einde van de zone.
Artikel 3:
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving, via e-mail, overgemaakt worden aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, p/a Koning Albert ll-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel, op volgend e-mailadres: aanvullendereglementen@mow.vlaanderen.be
Artikel 4:
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
- De Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen
- Dhr. Griffier van de Rechtbank van 1"'" Aanleg te Turnhout
- Dhr. Griffier van de Politierechtbank van Turnhout
- Dhr. Griffier van het Vredegerecht van Mol
- Verkeerstechnische cel van de lokale politiezone Kempen Noord Oost
- Het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen, Anna Bijnsgebouw 7de verdiep, cel verkeersbeheer, Lange Kievitstraat 111 - 113, bus 41 te 2018 Antwerpen.
Op 30/08/2021 werd een aanvraag ingediend door verschillende handelaars van de Gildenstraat ( Bakker Jan&Lowie, kledingzaak Limou, beenhouwerij 't Spieke en Dienstenthuis ) om de huidige afgebakende parkeerzone met onbeperkte parkeerduur in hun buurt om te vormen tot een zone met beperkte parkeerduur.
De reden daarvoor is dat verschillende bewoners deze zone gebruiken als lang-parkeerzone, wat nefast is voor de klanten van deze handelszaken.
Zij vragen om voor deze zone een parkeerduur van maximaal 1 uur te voorzien.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van I december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het gemeentelijk mobiliteitsplan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 december 2000, en van de actualisatie hiervan via spoor 3, goedgekeurd door de gemeenteraad op 6 september 2011.
Het standaardbestek 250.
De hierna voorziene maatregelen betreffen enkel gemeentewegen.
De gemeenteraad beslist om het parkeren op de parkeerplaatsen ter hoogte van deze handelszaken te beperken in tijd.
Artikel 1:
Het parkeren op de parkeerplaatsen in de Gildenstraat, vanaf nr. 4 ( DVV Verzekeringen ) tot en met nr. 10 ( bakker Jan&Lowie ), zal beperkt worden in tijd.
Artikel 2:
De bepalingen van Artikel 1 worden ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van de wettelijk vastgestelde verkeerstekens E9a met onderbord type VIIb ( parkeerschijf verplicht ) en onderbord "Maximum 60 minuten tussen 06u00 en 18u00".
Artikel 3:
De kosten verbonden aan het plaatsen van de verkeerstekens worden op de openbare wegen gedragen door de gemeente.
Artikel 4:
Dit aanvullend reglement zal ter kennisgeving, via e-mail, overgemaakt worden aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, p/a Koning Albert ll-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel, op volgend e-mailadres: aanvullendereglementen@mow.vlaanderen.be
Artikel 5:
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
- De Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen
- Dhr. Griffier van de Rechtbank van 1ste Aanleg te Turnhout
- Dhr. Griffier van de Politierechtbank van Turnhout
- Verkeerstechnische cel van de lokale politiezone Kempen Noord Oost
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Vervangen openbare verlichtingsarmaturen door LED-armaturen te Turnhoutsebaan en Geelsebaan” werd een technische beschrijving met nr. TD/SVL/2022_003 opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 44.786,78 + € 9.405,22 (21% btw) = € 54.192,00.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 228200/3/0690 en 228500/3/0670.
Artikel 1 :
De technische beschrijving met nr. TD/SVL/2022_003 en de raming voor de opdracht “Vervangen openbare verlichtingsarmaturen door LED-armaturen te Turnhoutsebaan en Geelsebaan”, opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle worden goedgekeurd. De raming bedraagt € 44.786,78 + € 9.405,22 (21% btw) = € 54.192,00.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 228200/3/0690 en 228500/3/0670.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Uitbreiden en ondergronds brengen van nutsleidingen en openbare verlichting Kapelstraat” werd een technische beschrijving met nr. TD/SVL/2022_004 opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 61.983,47 + € 13.016,53 (21% btw) = € 75.000,00.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 228500/3/0670.
Artikel 1 :
De technische beschrijving met nr. TD/SVL/2022_004 en de raming voor de opdracht “Uitbreiden en ondergronds brengen van nutsleidingen en openbare verlichting Kapelstraat”, opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle worden goedgekeurd. De raming bedraagt € 61.983,47 + € 13.016,53 (21% btw) = € 75.000,00.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 228500/3/0670..
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen” werd een bestek met nr. TD/SVL/2022_001 opgesteld door de Technische dienst
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen), raming: € 5.159,42 + € 1.083,48 (21% btw) = € 6.242,90;
* Verlenging 1 (Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen), raming: € 5.159,42 + € 1.083,48 (21% btw) = € 6.242,90;
* Verlenging 2 (Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen), raming: € 5.159,42 + € 1.083,48 (21% btw) = € 6.242,90;
* Verlenging 3 (Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen), raming: € 5.159,42 + € 1.083,48 (21% btw) = € 6.242,90.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 20.637,68 + € 4.333,92 (21% btw) = € 24.971,60.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden en de mogelijkheid om deze 3x te verlengen.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcodes 610310/2/0800, 610310/3/0119 en 610310/4/0952.
Artikel 1 :
Het bestek met nr. TD/SVL/2022_001 en de raming voor de opdracht “Onderhoudscontract liften gemeentelijke gebouwen”, opgesteld door de Technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 20.637,68 + € 4.333,92 (21% btw) = € 24.971,60.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcodes 610310/2/0800, 610310/3/0119 en 610310/4/0952.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Onderhoudscontract pompinstallaties” werd een bestek met nr. TD/SVL/2022_002 opgesteld door de Technische dienst.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Onderhoudscontract pompinstallaties), raming: € 8.020,00 + € 1.684,20 - € 1.684,20 (btw medecontractant) = € 8.020,00;
* Verlenging 1 (Onderhoudscontract pompinstallaties), raming: € 8.020,00 + € 1.684,20 - € 1.684,20 (btw medecontractant) = € 8.020,00;
* Verlenging 2 (Onderhoudscontract pompinstallaties), raming: € 8.020,00 + € 1.684,20 - € 1.684,20 (btw medecontractant) = € 8.020,00;
* Verlenging 3 (Onderhoudscontract pompinstallaties), raming: € 8.020,00 + € 1.684,20 - € 1.684,20 (btw medecontractant) = € 8.020,00.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 32.080,00 + € 6.736,80 - € 6.736,80 (btw medecontractant) = € 32.080,00.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 1 jaar met de mogelijkheid om 3x te verlengen..
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 610360/3/0310.
Artikel 1 :
Het bestek met nr. TD/SVL/2022_002 en de raming voor de opdracht “Onderhoudscontract pompinstallaties”, opgesteld door de Technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 32.080,00 + € 6.736,80 - € 6.736,80 (btw medecontractant) = € 32.080,00.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 610360/3/0310.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Opmaak van een hemelwater- en droogteplan” werd een bestek met nr. TD/SVL/2021_034 opgesteld door de Technische dienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 33.057,85 + € 6.942,15 (21% btw) = € 40.000,00.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 214000/3/0310.
Artikel 1 :
Het bestek met nr. TD/SVL/2021_034 en de raming voor de opdracht “Opmaak van een hemelwater- en droogteplan”, opgesteld door de Technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 33.057,85 + € 6.942,15 (21% btw) = € 40.000,00.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 214000/3/0310.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 161.
Door CC Consult werd een personeelsbehoeftenonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geeft aanleiding tot het bijsturen van de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Deze nieuwe organisatiestructuur wordt weergegeven in het organogram, waarin ook de gezagsverhoudingen en de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden worden aangeduid.
Dit organogram behoeft de goedkeuring door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het voorliggende gezamenlijke organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast te stellen.
Besluit gemeenteraad van 14.05.1987 - Benoeming gemeentesecretaris.
Besluit gemeenteraad van 29.05.2018 - Aanstelling algemeen directeur en adjunct-algemeendirecteur.
Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017;
Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de financieel beheerder van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Rechtspositieregeling d.d. 28 april 2009 voor het gemeentepersoneel, inzonderheid Titel V, Hoofdstuk 2 betreffende de definitieve ambtsneerlegging van het statutaire personeelslid;
De heer Alois Noyens (°07.04.1959) is sedert 01.07.1987 in statutaire dienst van de gemeente.
In de periode van 01.07.1987 tot 05.05.2018 bekleedde hij de decretale graad van gemeentesecretaris. Naar aanleiding van het Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017 betreffende de integratie van gemeente en OCMW nam de gemeenteraad op 29.08.2018 kennis van zijn aanstelling van rechtswege sedert 06.05.2018 als algemeen directeur van het lokaal bestuur Retie.
Bij brief van 16.01.2022 biedt de heer Noyens zijn ontslag aan met ingang van 01.07.2022 wegens vervroegd pensioen.
Bij brief van 09.11.2021 bevestigt de Federale Pensioendienst dat een pensioenaanvraag werd ingediend en dat het betrokken personeelslid de wettelijke voorwaarden vervult om vanaf 01.07.2022 aanspraak te kunnen maken op een rustpensioen in het stelsel van de ambtenaren.
Overeenkomstig de bepalingen van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel geeft de vervroegde pensionering aanleiding tot de definitieve ambtsneerlegging van het vast aangestelde statutaire personeelslid.
Overeenkomstig artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor de beslissingen over de aanstelling en ambtsneerlegging van de algemeen directeur.
Bij het einde van de statutaire tewerkstelling moet een afsluiting van de loonrekening gebeuren met uitbetaling van alle bezoldigingen en vergoedingen die voortvloeien uit het statutaire ambt.
Er zijn hiervoor voldoende kredieten voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op de ARK 620100/1/0110.
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag wegens vervroegd pensioen, aangeboden door de heer Alois Noyens, algemeen directeur in statutair dienstverband. Het ontslag wordt aanvaard met ingang van 01.07.2022.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, tweede lid, 6° en Titel 2, hoofdstuk 2, afdelingen 1 en 2.
De titelvoerende algemeen directeur, Alois Noyens, heeft zijn ontslag aangeboden wegens pensionering. Derhalve dient een procedure te worden gestart om in de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur te voorzien.
Hiertoe is het noodzakelijk over een actuele functiebeschrijving te beschikken.
Een volledig geactualiseerde functiebeschrijving werd opgemaakt en ligt voor goedkeuring voor.
De voorliggende functiebeschrijving voor de algemeen directeurvan het lokaal bestuur Retie vast te stellen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, tweede lid, 6° en Titel 2, hoofdstuk 2, afdelingen 1 en 2.
De titelvoerende algemeen directeur, Alois Noyens, heeft zijn ontslag aangeboden wegens pensionering op 1 juli 2022. De gemeenteraad van heden aanvaardde dit ontslag. Derhalve dient een procedure te worden gestart om in de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur te voorzien.
De gemeenteraad diet hiertoe de functie vacant te verklaren en de algemene en bijzondere toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, het examenprogramma en de samenstelling van de selectiecommissie voor de decretale graad van algemeen directeur vast te stellen.
Artikel 1:
Volgende betrekking wordt vacant verklaard bij interne aanwervingsprocedure:
- 1 VTE algemeen directeur - decretale graad - voltijds in statutair dienstverband
Artikel 2:
De algemene toelatings- en aanwervingsvoorwaarden zijn deze als omschreven in de artikelen 6 tot 8 van de rechtspositieregeling:
1. De Belgische nationaliteit bezitten
2. Een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie
3. De burgerlijke en politieke rechten genieten
4. Voldoen aan de vereiste taalkennis opgelegd door de wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken gecoördineerd op 18 juli 1966
5. Medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie in overeenstemming met de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk
6. Slagen in een selectieprocedure
De bijzondere toelatings- en aanwervingsvoorwaarden omvatten:
1. Houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot het niveau A namelijk een masterdiploma of een diploma hieraan gelijkgesteld
2. Slagen in de selectieprocedure die door de raad wordt vastgesteld als volgt:
- Schriftelijk gedeelte: Dit gedeelte bevat een toetsing van de kennis van wetgeving, het schrijven van een synthese en commentaar na voorlezing van een tekst over een onderwerp van algemene aard en een of meer gevalstudie(s) waarin de kandidaat geconfronteerd wordt met een probleemsituatie die zich tijdens de uitoefening van de functie kan voordoen. - 50p.
- Mondeling gedeelte: de kandidaat wordt door de jury geëvalueerd inzake overeenstemming van het profiel van de kandidaat met specifieke vereisten van de functie, de relevante ervaring, de motivatie en interesse voor het werkterrein. - 50p.
- Assessmentproef bij extern selectiebureau: dit gedeelte test de managementvaardigheden en leiderscapaciteiten op het niveau van de functie, aangevuld met een persoonlijkheidsonderzoek op het profiel van de functie. Het assessment resulteert in één van volgende beoordelingen: ‘gunstig’ of ‘ongunstig’.
3. 5 jaar ervaring in leidinggevende functie.
4. Lid zijn van het gemeente- of OCMW-personeel van Retie.
Om geslaagd te zijn dient de kandidaat zowel op schriftelijk als het mondelinge gedeelte 60 % van de punten te behalen.
Artikel 3:
De selectiecommissie wordt samengesteld als volgt:
3 titelvoerende algemene directeurs van lokale besturen. De ontslagnemende algemeen directeur van Retie is secretaris van de jury.
De nominatieve samenstelling van de selectiecommissie wordt bepaald door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 4:
Aan de administratie wordt opdracht gegeven de vacante betrekking intern mee te delen aan de personeelsleden die in aanmerking en de selectieprocedure in te zetten overeenkomstig de bepalingen van de rechtspositieregeling en onderhavig besluit.
Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1,2;
Gelet op het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimum voorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;
Overwegende de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering die binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden;
Overwegende dat volgende gewestelijke personeelsleden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties hebben gevolg;
Opleiding Paulo Politieschool, Sprendonckstraat - 9000 Gent in 2021:
Opleiding Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75 - 2520 Ranst in 2013:
Overwegende het brevet van de politiescholen Paulo Gent en Campus Vesta Ranst waaruit blijkt dat voorgaande personeelsleden de opleiding met gunstig gevolg hebben voltooid;
Artikel 1: Mevrouw Sonja Wygers en de heren Ronny Moors, Jef Hollebecq, Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere en Jelle Cambré worden aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Retie voor de vaststelling van overtredingen op het Uniform Gemeentelijk Politiereglement Politiezone Kempen Noord-Oost Hoofdstuk 2 - Deel 2 - Afdeling 5 - Artikel 21 bis.
Aldus beslist in zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad,
Namens Gemeenteraad,
Alois Noyens
Algemeen directeur
Karolien Adriaensen
Voorzitter