De voorzitter opent de zitting op 13/02/2023 om 20:01.
De gemeenteraad keurt de notulen en het verslag van 16 januari 2023 goed.
Er wordt verwezen naar het Decreet Lokaal Bestuur.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande “leveren van kantoor- en schoolmateriaal” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van kantoor- en schoolmateriaal bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK , en dit voor een periode van 4 jaar.
De voorziene startdatum is 1 maart 2023.
Op 6 januari 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “leveren van kantoor- en schoolmateriaal” gegund aan en bij mededeling van 25 januari 2023 gesloten met: LYRECO BELGIUM NV, Rue Du Fond Des Fourches 20 te 4041 VOTTEM.
De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 85.000 euro exclusief BTW.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het Decreet Lokaal is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
De kosten voor deze opdracht zijn opgenomen in het meerjarenplan op budgetcodes: 615620/2/0800; 614400/2/0703; 614400/2/0190; 614400/2/0742; 614400/3/0119.
Artikel 1
De gemeente treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “leveren van kantoor- en schoolmateriaal” voor een bedrag van 85.000 euro exclusief BTW.
Een perceel grond, gelegen aan de Zanddijkdreef 33, kadastraal bekend volgens huidig kadaster sectie E, deel van nummer 495K23 P0000, met gereserveerde perceelidentificatienummer 495V37 P0000 met een oppervlakte van twee are drieëndertig centiare (2a 33ca).
De akte voor deze kosteloze grondafstand werd opgemaakt door notaris Christiaan Eyskens. De gemeenteraad moet de akte goedkeuren en de vertegenwoordigers voor het gemeentebestuur aanduiden.
Het betreft kosteloze grondafstand aan de gemeente Retie. Deze afstand geschiedt voor openbaar nut.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de kosteloze grondafstand van een perceel grond, kadastraal gekend sectie E, deel van het nummer 495K23 P0000, aan de gemeente Retie goed. De overdracht geschiedt onder de voorwaarden vermeld in het ontwerp van authentieke akte.
Artikel 2
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte en alle hierop betrekking hebbende stukken te ondertekenen.
Een perceel grond, volgens kadaster 'weg', kadastraal gekend 'Bos Eyndsche Velden', gekadastreerd of het geweest, sectie F, volgens laatst overgeschreven titel onder groter geheel gekadastreerd nummer 915/deel en thans volgens huidig kadaster nummer 0915CP0000, met een oppervlakte volgens huidig kadaster van vijftien centiare (15 ca).
Het betreft een kosteloze grondafstand aan de gemeente Retie.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de kosteloze grondafstand van het perceel met kadasternummer 0915C P0000 aan de gemeente Retie goed. De overdracht geschiedt onder de voorwaarden vermeld in het ontwerp van authentieke akte.
Artikel 2
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte en alle hierop betrekking hebbende stukken te ondertekenen.
Een perceel grond gelegen voor het woonhuis Asberg nummer 29, gekadastreerd of het geweest, sectie B, volgens laatst overgeschreven titel onder groter geheel gekadastreerd nummers 101/p en 101/q en thans volgens huidig kadaster nummer 0101G2P0000/deel, met een oppervlakte volgens meting van één are zesentwintig centiare (1 a 26 ca). Gereserveerd perceelidentificatienummer: 0101M2P0000 Het opmetingsplan en schattingsverslag werd opgemaakt door LSG landmeters.
De overdracht geschiedt voor openbaar nut en werd opgelegd in het kader van de omgevingsvergunning met referentie OMV/AVK/2022/006.
Het betreft kosteloze grondafstand aan de gemeente Retie. Alle kosten zijn voor rekening van de overdrager.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de kosteloze grondafstand van een perceel met gereserveerd identificatienummer 0101M2 P0000 aan de gemeente Retie goed. De overdracht geschiedt onder de voorwaarden vermeld in het ontwerp van authentieke akte.
Artikel 2
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte en alle hierop betrekking hebbende stukken te ondertekenen.
VAB/CBS-beslissing 12 juni 2019 - principieel akkoord antennepunt Huis van het Kind in Retie.
VAB-beslissing 3 maart 2021 - Antennepunt Huis van het Kind Retie: opstart - goedkeuring.
CBS-beslissing 5 januari 2023 - Antennepunt Huis van het Kind: reservatiesysteem - goedkeuring.
Projectpartners van het lokaal bestuur, het Huis van het Kind en algemene samenwerkingen stellen af en toe de vraag of het mogelijk is om het antennepunt van het Huis van het Kind te huren voor activiteiten, overleg of infomomenten.
Daarom werd hierrond een kader uitgewerkt waarbij een verhuurreglement (zie bijlage) opgesteld werd. Om de verhuur van de locatie in Kerkhofstraat 41 overzichtelijk te houden, willen we ervoor opteren om deze locatie toe te voegen aan het bestaande reservatiesysteem van de gemeente.
Het gebouw wordt gratis ter beschikking gesteld aan partners van het Huis van het Kind, projectpartners en algemene samenwerkingen waar het lokaal bestuur Retie deel van uitmaakt.
De locatie van het antennepunt van het Huis van het Kind (Kerkhofstraat 41 - Retie) kan kosteloos toegevoegd worden aan het bestaande reservatiesysteem.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de kosteloze verhuur van het antennepunt van het Huis van het Kind, te Kerkhofstraat 41 - Retie, aan projectpartners, partners van het Huis van het Kind en algemene samenwerkingen van het lokaal bestuur goed zoals voorzien in onderstaand verhuurreglement.
Hoofdstuk I: Algemene bepalingen
Artikel 1
Dit reglement is van toepassing op het gebouw gelegen te Kerkhofstraat 41 te 2470 Retie.
Artikel 2
De locatie wordt verhuurd aan partners van het Huis van het Kind, projectpartners en algemene samenwerkingen waar het lokaal bestuur Retie deel van uitmaakt.
Het Antennepunt kan gereserveerd worden voor individuele gesprekken, workshops, infoavonden... De maximale capaciteit bedraagt 20 personen.
Artikel 3
De gebruiker verklaart, door het gebruik van het lokaal, het reglement gelezen en aanvaard te hebben en de stipte naleving ervan te waarborgen.
Artikel 4
Het lokaal wordt verhuurd per tijdsblok.
Het lokaal kan niet door een groep of vereniging worden toegeëigend om blijvend ingericht te worden. M.a.w., geen enkele groep kan een lokaal als het zijne beschouwen. Er kan zonder toelating geen materiaal gestockeerd worden in het gebouw. De vraag tot toelating moet gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aangerichte schade bij achtergelaten materiaal (met of zonder toelating).
Artikel 5
Het lokaal kan niet verhuurd worden voor commerciële en / of privé-activiteiten.
Hoofdstuk II: Aanvragen van lokalen
Artikel 6. Aanvraag
Reservatieaanvragen worden ingediend via het digitale reservatiesysteem dat raadpleegbaar is via de gemeentelijke website. De aanvragen worden behandeld door de sociale dienst volgens datum van indiening. De reservatie is pas definitief na ontvangst van een reservatiebevestiging.
Artikel 7. Aanvraagtermijn
De reservatie kan ten vroegste zes maanden en uiterlijk een week voor het gebruik van de lokalen gebeuren.
Hoofdstuk III: betalen van de huursom
Artikel 8. Huurprijs
Het gebouw wordt gratis ter beschikking gesteld aan partners van het Huis van het Kind, projectpartners en algemene samenwerkingen waar het lokaal bestuur Retie deel van uitmaakt.
Hoofdstuk IV: Gebruik van lokalen, apparatuur en meubilair
Artikel 9.
De gebruiker mag geen andere bestemming geven aan het lokaal dan die waarvoor het gebruik werd toegestaan.
Artikel 10.
De huurder dient de verantwoordelijke van de sociale dienst in kennis te stellen van eventuele tekortkomingen die bij het gebruik van het lokaal vastgesteld werden.
Artikel 11. Sleutelbeheer
De sleutels van het gebruikte lokaal dienen door de aanvragers zelf afgehaald te worden in de sporthal, of op de locatie die vermeld wordt op de gebruiksovereenkomst. Tijdens de zomervakantie (juli en augustus) is de sleutel beschikbaar aan het onthaal van het gemeentehuis.
Op het moment dat de sleutel overhandigd wordt, wordt verondersteld dat het lokaal gebruikt wordt op de afgesproken dag en uur. Na gebruik van het lokaal draagt de aanvrager er zorg voor dat de deuren gesloten worden en de sleutel zo spoedig mogelijk teruggebracht word naar de sporthal of het gemeentehuis. De sleutel wordt in géén geval doorgegeven aan andere groepen of bijgemaakt.
Artikel 12.
De gebruiker draagt er zorg voor dat bij het verlaten van het lokaal de verlichting wordt gedoofd, apparaten uitgeschakeld worden en dat alles zich in de oorspronkelijke staat bevindt. Het is bovendien verboden om te roken in het gebouw of de tuin.
Hoofdstuk V: Verantwoordelijkheden en schade
Artikel 13.
De huurder/gebruiker is verantwoordelijk voor alle mogelijke schade die door hem of door de deelnemers of zijn bezoekers, het lokaal, het aanwezige materiaal, aan de gebouwen en de uitrusting worden toegebracht. De huurder zal de infrastructuur respecteren en eventuele schade vergoeden.
Artikel 14.
De gebruiker verbindt er zich toe het lokaal in géén geval verder uit te lenen of te verhuren aan derden. De gebruiker zelf is verantwoordelijk voor het gehuurde goed en de in het lokaal aanwezige personen. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen of eventuele andere schadelijke gevolgen die uit het gebruik van het lokaal zouden voortvloeien.
Gelet op het ondertekenen door de gemeente Retie van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;
Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen;
Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: 'De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.'
Overwegende dat de gemeente Retie het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 7 oktober 2021;
Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang moet opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 6 januari 2022 de ontwerpopdracht voor de opdracht “St. Pieterskapel: restauratiewerken” toe te wijzen aan Vanroy Patrick, Oude Baan 65 te 2450 Meerhout.
De uitgave voor de opdracht “St. Pieterskapel: restauratiewerken” wordt in het voorontwerp geraamd op 251 952,35 incl. btw.
Voor deze werken kan een standaard erfoedpremie aangevraagd worden tot 60% van de kosten (excl. btw) met een maximum van 250.000 euro. De aanvraag van deze subsidies heeft een doorlooptijd van ongeveer 4 maanden.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 251 952,35 EUR. De subsidie wordt geraamd op 124 935,05 EUR. In het meerjarenplan is een krediet van 191 000,00 EUR voorzien op MJP000008, budgetcode 221400/2/0720.
Gezien de huidige prijsstijgingen is het voorziene krediet niet meer voldoende. Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het voorontwerp voor de opdracht “St. Pieterskapel: restauratiewerken”, opgemaakt door de ontwerper, Vanroy Patrick, Oude Baan 65 te 2450 Meerhout. De raming bedraagt 251 952,35 incl. btw.
Artikel 2
De ontwerper krijgt opdracht het definitief ontwerp op te maken, tezamen met de voorbereidingen voor de aanvraag van de erfgoedpremie.
Artikel 3
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode MJP000008 op budgetcode 221400/2/0720
Artikel 4
Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht “Vervangen openbare verlichtingsarmaturen door LED-armaturen te Postelsebaan” werd een technische beschrijving met nr. TD/SVL/2023_006 opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 38.951,37 excl btw of € 47.131,16 incl btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode MJP000099 -- 228200/3/0690 en MJP000273 -- 228500/3/0670.
Voor deze opdracht dient er vanuit MJP000273 -- 228500/3/0670 het voorziene budget in dienstjaar 2024 verschoven te worden naar dienstjaar 2023 bij de eerstkomende aanpassing meerjarenplan.
Artikel 1 :
De technische beschrijving met nr. TD/SVL/2023_006 en de raming voor de opdracht “Vervangen openbare verlichtingsarmaturen door LED-armaturen te Turnhoutsebaan en Geelsebaan”, opgesteld door de ontwerper, FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle worden goedgekeurd. De raming bedraagt € 38.951,37 excl btw of € 47.131,16 incl btw.
Artikel 2 :
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 :
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode MJP000099 -- 228200/3/0690 en MJP000273 -- 228500/3/0670.
Artikel 4:
Vanuit MJP000273 -- 228500/3/0670 zal het voorziene budget in dienstjaar 2024 verschoven worden naar dienstjaar 2023 bij de eerstkomende aanpassing meerjarenplan.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad verleende in zitting van 3 september 2020 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken Kerkplein, Hoekstraat, Kabienstraat, Beekstraat, Broekstraat en Wampstraat. ”, met name de openbare procedure.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 12 januari 2021 goedkeuring aan de gunning van deze opdracht aan Vangeel Wegenbouw bvba, Bleukenlaan 19 te 2300 Turnhout tegen het nagerekende offertebedrag van € 1.988.107,88 + € 202.987,99 (btw medecontractant) = € 2.191.095,87.
De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. BE0118.000137.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 18 november 2021 goedkeuring aan verrekening 1 voor een bedrag in meer van € 80.730,59 + € 4.341,21 (btw medecontractant) = € 85.071,80 en de termijnsverlenging van 26 werkdagen.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 19 mei 2022 goedkeuring aan verrekening 2 voor een bedrag in meer van € 34.930,14 + € 3.300,66 (btw medecontractant) = € 38.230,80 en de termijnsverlenging van 16 werkdagen.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 1 september 2022 goedkeuring aan het proces-verbaal van voorlopige oplevering van 24 augustus 2022, opgesteld door de ontwerper, Arcadis Belgium nv, Corda 1 - Kempische Steenweg 311/2.07 te 3500 Hasselt.
De ontwerper, Arcadis Belgium nv, Corda 1 - Kempische Steenweg 311/2.07 te 3500 Hasselt stelde de eindafrekening op, waaruit blijkt dat het eindbedrag van de werken € 2.957.761,20 incl. btw bedraagt, als volgt gedetailleerd:
Raming |
|
€ 2.428.857,45 |
Bestelbedrag |
|
€ 1.988.107,88 |
HV in meer |
+ |
€ 115.660,73 |
HV in min |
- |
€ 0,00 |
Bijwerken |
+ |
€ 0,00 |
Bestelbedrag na verrekeningen |
= |
€ 2.103.768,61 |
Nog te verrekenen (in meer) |
- |
€ 0,00 |
Afrekening VH (in meer) |
+ |
€ 200.334,85 |
Reeds uitgevoerd |
= |
€ 2.304.103,46 |
Prijsherzieningen |
+ |
€ 369.347,45 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 2.673.450,91 |
Btw |
+ |
€ 284.310,29 |
TOTAAL |
= |
€ 2.957.761,20 |
Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Vlaamse Milieumaatschappij, Dr. De Moorstraat 24-26 te 9300 Aalst. Dit deel bedraagt € 82.111,60 incl. btw.
De eindafrekening overschrijdt het gunningsbedrag met 15,89% (exclusief € 369.347,45 prijsherzieningen).
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning, op budgetcode 227000/3/0310 (riolering) en 224000/3/0200 (wegenis).
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de eindafrekening van deze werken.
De voorzitter sluit de zitting op 13/02/2023 om 20:55.
Aldus beslist in zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad,
Namens gemeenteraad,
Roel Slegers
algemeen directeur
Karolien Adriaensen
voorzitter